BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Wat is een talgklier? Alles wat je moet weten over de talgklier - Activeskin

Wat is een talgklier? Alles wat je moet weten over de talgklier

Iedereen heeft ze, talgklieren. De ene zijn duidelijker te zien dan de ander. Daarnaast kunnen ze voorkomen op alle plekken op je huid. Maar wat is een talgklier eigenlijk? En wat heb je aan een talgklier. Ik leg het je in dit artikel allemaal uit!

Talgklieren zijn te vinden in de poriën van de huid. De poriën zijn de kleien gaatjes die je ziet in je huid. Er zijn twee soorten, zweet poriën en haar poriën. Deze zijn makkelijk te onderscheiden van elkaar. In de ene zit alleen een zweetklier, in de ander zit een haarzakje en de talgklier. De meeste poriën komen voor op je gezicht, nek, schouders, borst en rug.


Wat is een talgklier?

Een talgklier is een klier die talg produceert voor de huid. De talgklier bevindt zich in een porie samen met het haarzakje. De talgklier deelt dus de porie met het haarzakje. Uit lang niet elk haarzakje groeit ook echt een haar. Er zijn dus heel veel poriën waaruit geen haar groeit, deze poriën produceren dus alleen maar talg.

Talg is een essentiële olie voor de huid. Talg maakt de huid namelijk vet en soepel. Daarnaast bevordert talg de haargroei. Dit is dan ook de reden dat de talgklier zicht bevindt in het haarzakje. Ook heeft talg een beschermende werking tegen bacteriën en schimmels.

Talgklieren worden geactiveerd door hormonen. Deze hormonen regelen de snelheid en de hoefveelheid van de talgproductie. De talgklier is onmisbaar voor de huid en zonder talg zou de huid droog en geïrriteerd worden.

Ontstoken talgklier laten rijpen

Wat is talg?

Wat is talg? Talg is als het waren het smeermiddel van de huid. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel en vet blijft. Daarnaast beschermt talg de uit tegen uitdroging en bacteriën. Talg wordt gemaakt in de talgklier. Mannen hebben over het algemeen meet talg dan vrouwen op de huid. Dit komt doordat de mannenhuid van oudsher tegen meer bestand moest zijn dan de vrouwenhuid. Hierdoor is de mannenhuid vetter dan de huid van de vrouw. Lees hier alles over de verschillen tussen de huiden!

Wat is een ontstoken talgklier?

Een talgklier kan net als alle klieren in het lichaam ontstoken raken. Bij een ontstoken talgklier treedt er altijd een puistje op. Een ontstoken talgklier ontstaat op het moment dat de talgklier in aanraking komt met de acne bacterie.

In principe beschermt een talgklier zichzelf goed tegen bacteriën. Dit doet die door de talg naar buiten te duwen. Als een talgklier verstopt raakt, dan is de klier vatbaar voor ontstekingen.

Normaal gesproken loopt de talg door porie heen naar de oppervlakte van de huid. De porie kan echter ook verstopt raken door dode huid en vuil, het talg zit dan opgesloten in de porie. De klier kan niet stoppen met het produceren van talg, de porie loopt hierdoor helemaal vol met talg. De porie zwelt uiteindelijk op en de talgklier raakt beschadigt. Er ontstaat een puistje.

Een beschadigde talgklier is nu vatbaar voor de acne bacterie. Hierdoor gaat de talgklier ontsteken en ontstaat er pus. Een mengsel van pus en talg is vervolgens te zien als wit kopje op de puist.

Op welke plek komen talgklieren voor?

Talgklieren komen, net als haar, overal op het lichaam voor. Er zijn echter een aantal plekken waar gemiddeld meer talgklieren voorkomen. De plekken waar de meeste talgklier voorkomen zijn:

  1. Nek
  2. Schouders
  3. Rug
  4. Gezicht
  5. Borst
  6. Schaamstreek

Op lang niet al deze plekken wordt vervolgens dezelfde hoeveelheid talg geproduceerd. De meeste talg wordt geproduceerd in de T-zone van het gezicht. Deze zone bedekt het voorhoofd, neus en de kin. Deze zone is daardoor ook het meest puistjes gevoelig.

T-zone mannen

Wat te doen tegen een vette huid?

Een vette huid leidt vaak tot ontstoken talgklieren. Een vette huid is namelijk een signaal dat je talgklieren te veel talg aanmaken. Te veel talg leidt vaker tot ontstoppingen in de talgklier. De kunst is om alleen overtollig talg weg te halen, niet alle talg moet je verwijderen.

Een face wash is de oplossing voor jou! Een goede face wash verwijdert alleen de overtollige talg van de huid. Hierdoor blijft de huid soepel achter en kan het resterende talg de huid nog goed beschermen. De meeste face washes laten de huid strak en droog aanvoelen. Dit is dus niet de bedoeling!

Activeskin Face Wash

Gelukkig is er een face wash die dit begrijpt. Een face wash die niet alle talg verwijdert maar alleen het overschot aan talg. De Activeskin Face Wash is de perfecte face wash voor mannen. De face wash verwijdert overtollig talg en laat de huid fris en schoon achter. Ben je benieuwd? Bekijk hem hier!

Conclusie, wat is een talgklier,

We weten dus nu wat een talgklier is en waar deze zich bevindt. Ook weten we dat talg een essentiële olie is voor de huid. Te veel talg kan vervolgens weer puistjes veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je je huid schoonhoudt met een goede face wash. Deze face wash gebruik je 2 keer per dag, dit voorkomt dat je last krijgt van puistjes!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!