BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Alle verschillende soorten puistjes op een rij - Activeskin

Alle verschillende soorten puistjes op een rij

Acne is een verzamelnaam van verschillende soorten puistjes. De meest voorkomende form van acne zijn jeugdpuistjes deze komen vooral voor op het gezicht, rug, schouders en borst.
Ik snap dat je niet zit te wachten op een complete dermatologie les, maar het is wel belangrijk dat jij jouw puistjes kan herkennen.
Er zijn verschillende soorten puistjes. De zes meest voorkomende huidoneffenheden zijn: Mee-eters, Whiteheads, Papel, Pustel, Knobbel en cyste. In dit artikel heb ik alle verschillende soorten puistjes even op een rijtje gezet.

Welke verschillende soorten puistjes heb je allemaal?

Puistjes komen over het hele lichaam voor in allerlei soorten en maten. Om je puistjes op de juiste manier te behandelen is het belangrijk dat je goed weet welk puistje jij hebt. Als je je puistje herkent in de meest voorkomende puistjes hieronder, dan kan je makkelijker hulp inschikkelijke van een professional of met huidverzorgingsproducten.

De meest voorkomende puistjes zijn: Mee-eters, Whiteheads, Papel, Pustel, Knobbel en cyste. Deze puistjes komen voornamelijk voor in het gezicht, op de nek, borst en rug. Vaak zegt de locatie van het puistje ook iets over de oorzaak. Behandel elke soort puistje ander, die heeft het meeste effect!

Verschillende soorten puistjes, wat is een mee-eter/ blackhead?

Verschillende soorten puistjes zoals een blackhead/ mee-eter?

De eerste puist uit de verschillende soorten puistjes is een mee-eter.Een mee-eter is een lichte vorm van acne en komt vaak voor. Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in je poriën. De verstopping wordt gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. De mee-eter bevindt zich op het huidoppervlak waardoor deze in contact komt met zuurstof. Hierdoor oxideert de mee-eter en krijgt de mee-eter het herkenbare zwarte kopje. Daarom wordt een mee-eter ook wel een blackhead genoemd.

Hoe kan je een blackhead/ mee-eter het beste behandelen?

Gebruik een masker of een scrub om de harde kop van de mee-eter te verwijderen. Druk de mee-eter nooit zelf uit, vaak druk je hem namelijk niet voldoende uit. Hierdoor houd je de mee-eter in stand!

De meeste voorkomende van de verschillende soorten puistjes, de whitehead/ puistje?

Wat is Whitehead? Hoe kan je een whitehead het beste behandelen?

Een whitehead, beter bekent als “het puistje” is ook een lichte vorm van acne. Een whitehead is in principe hetzelfde als een mee-eter/ blackhead, maar dan wit. Het verschil is dat de whitehead dieper in de huid licht, hierdoor oxideert hij niet. Whiteheads zijn vaak groter dan een mee-eter. De whitehead is te herkennen aan het witte kopje. Daarnaast kan de whitehead rondom een rode gloed krijgen.

Hoe kan je een whitehead het beste behandelen?

Whiteheads kun je het beste met rust laten. Kom er zelf niet aan en knijp ze zeker niet uit. Whiteheads kun je wel behandelen met een exfoliant met het ingrediënt salicylzuur. Deze stof zorgt ervoor dat de whitehead meer naar de oppervlakten wordt getrokken.
Er zijn een aantal producten die geschikt zijn voor de behandeling van puistjes en Whiteheads, lees hier meer over!

Wat is een papel?

Verschillende soorten puistjes zoals een papel?

Een papel is een zwaardere vorm van acne. Papels zijn rode, verhoogde bobbels in de huid. Deze papels ontstaan wanner een ontstoken porie (whitehead) opgesloten worden in de huid, hierdoor krijgt de porie te weinig zuurstof. Een papel heeft nog geen zichtbaar pus en nog geen opening tot de bovenste huidlaag, je kunt nog geen wit kopje zien.

Hoe kan je een papel het beste behandelen?

Je moet een papel naar de bovenste huidlaag halen. Dit kun je doen door een serum of een exfoliant te gebruiken met salicylzuur. Let wel op dat je een product koopt met een laag percentage salicylzuur, anders kun je de huid beschadigen. 2% salicylzuur werkt vaak het besten. Kom je er niet uit, raadpleeg dan een dermatoloog of je huidarts.

Wat is een pustel?

Verschillende soorten puistjes zoals een pustel?

Een pustel is een bultje gevuld met pus. De pustel ontstaat wanner een haarzakje geïnfecteerd is met een bacterie. Dit kan gebeuren wanneer er te veel dode huidcellen, bacteriën en talg aanwezig zijn in het haarzakje. Een pustel lijkt op een whitehead. Echter zijn pustels roder en meer opgezwollen. Ook bevatten ze duidelijk wit/geel pus.

Hoe kan je een pustel het beste behandelen?

Gebruik een leave-on booster, exfoliant of serum met het ingrediënt salicylzuur. Let wel op dat je een product koopt met een laag percentage salicylzuur, anders kun je de huid beschadigen. 2% Salicylzuur werkt vaak het besten.
Kom je er niet uit, raadpleeg dan een dermatoloog of je huidarts
Zoek je een goede exfoliant? Lees hier welke bij jou past!

Wat is een knobbel?

Verschillende soorten puistjes zoals een knobbel?

Een knobbel, ook wel een nodules genoemd, ontstaat wanneer er meerdere haarzakjes die naast elkaar liggen ontsteken. De knobbels zien eruit als meerdere papels naast elkaar. Het hele gebied waar de knobbels aanwezig zijn is rood, opgezwollen en geïrriteerd.

Hoe kan je een knobbel het beste behandelen?

Gebruik een product met de stof salicylzuur erin, hierdoor dood je de bacterieel en kun je de knobbels verwijderen. Let wel op dat je een product koopt met een laag percentage salicylzuur, anders kun je de huid beschadigen. 2% Salicylzuur werkt vaak het besten. De beste exfoliant hiervoor is de Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

De laatste van de verschillende soorten puistjes, wat is een cyste?

Wat is een cyste?

Een cyste is een van de zwaarste vormen van acne. Een cyste ontstaat wanneer een infectie voor lange tijd aanwezig blijft. Hierdoor plaatst het lichaam de infectie in “quarantaine”. Hierdoor komt de cyste dieper in de huid te liggen en kun je er van de buitenkant bijna niet bij komen. Een cyste ziet er groot uit en is wijdverspreid, er is geen zichtbare pus.

Hoe kan je een cyste het beste behandelen?

Je kan proberen om een exfoliant met salicylzuur te gebruiken om de cyste uit "quarantaine" te halen. Daarnaast wil ik je adviseren om een huisarts of een dermatoloog te raadplegen. Check hier welke dermatoloog past bij jou!

Conclusie, welk van de verschillende soorten puistjes heb jij?

Nu dat je weet wat de meest voorkomende puistjes zijn en hoe deze eruit zien kan je er iets aan gaan doen! Voordat je er iets aan gaat doen is het wel belangrijk dat je je goed inleest van tevoren. Hiermee voorkom je dat je extreem veel geld gaat uitgeven aan onnodige behandelingen.

Een basis product om vrijwel alle soorten puistjes te voorkomen is een face wash. Een goede face wash verwijdert namelijk talg en vuil van de huid. Daarnaast kan de face wash je huid ook lichtjes exfoliëren zodat je puistjes eerder weg gaan. Ben je benieuwd naar de beste face wash? Check hem hier!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!