BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Tandpasta op puistje, is tandpasta goed voor je puistje? - Activeskin

Tandpasta op puistje, is tandpasta goed voor je puistje?

Doe nooit tandpasta op puistje! Er zijn helaas nog teveel mensen die geloven in dit fabeltje. Tandpasta is erg slecht voor je huid en het mag nooit gebruikt worden op een puistje. Tandpasta is bedoeld om je tanden te reinigen en witter te maken, gebruik het spul dus ook alleen hiervoor!

Tandpasta is erg schadelijk voor je huid om 3 redenen. In dit artikel legt ik, aan de hand van het artikel van dermatoloog dr. Douglas Altchek, je uit waarom tandpasta schadelijk is voor je huid en waarom je het nooit mag gebruiken op je puistje!


Smeer nooit tandpasta op puistje!

Zoals ik al eerder zijn is het niet handig om tandpasta op puistjes te smeren. Dermatoloog dr. Douglas Altchek legt uit waarom je nooit tandpasta op je puistjes moet smeren. Tandpasta geeft namelijk huidirritatie, een extreem droge huid en kan ontstekingen veroorzaken op de huid. Deze nare effecten worden veroorzaakt door de ingrediënten die te vinden zijn in tandpasta. Tandpasta bevat bacterie dodende en uitdrogende ingrediënten.

Veel mensen smeren tandpasta op een puistje omdat het puistje daarvan uitdroogt, dit klopt in principe ook. Een puistje waarop tandpasta heeft gezeten droogt uit en gaat vaak eerder weg. Echter beschadigt de tandpasta de huid barrière waardoor je huid weer vatbaarder is voor puistjes. Hierdoor ben je al snel weer terug bij af.

Geïrriteerde huid

Waarom is tandpasta schadelijk voor je puistje?

De ingrediënten in tandpasta zijn schadelijk voor je huid. Dit komt omdat de ingrediënten irriterend zijn en de huid barrière beschadigen. De ingrediënten die in tandpasta de meeste problemen veroorzaken voor de huid zijn:

  • Munt (menthol): Munt zit in vrijwel alle tandpasta's. Munt zorgt ervoor dat de tandpasta frist ruikt, echter is munt irriterend voor de huid. Munt is namelijk een te agressieve stof die valt in de alcohol familie, hierdoor gaat de huid irriteren en is de huid vatbaar voor bacteriën!
  • Waterstofperoxide: Deze stoft zorgt er in tandpasta voor dat bacteriën worden gedood. Waterstofperoxide geeft ook een uitdrogende werking op de huid. Hierdoor kan de huid extreem droog worden en geïrriteerd. De huid barrière raakt dan beschadigt en de kans op een nieuw puistje is dan groot!
  • Baking soda: Baking soda heft eigenlijk een vergelijkbaar effect als waterstofperoxide. Het goedje droogt de huid uit en beschadigt hiermee de huid barrière.

Waarom smeren mensen tandpasta op een puistje?

Het grote probleem is dat vrijwel iedereen dit fabel wel kent, echter weten maar weinig mensen dat je het beter niet kan doen. “Iedereen wil een simpel, goedkoop en snel trucje om van puistjes af te komen, dus gebruiken ze vaak huishoudmiddeltjes, zoals tandpasta”, legt Douglas uit. Helaas bestaat er geen snelle weg naar een schone huid.

Conclusie

Helaas is er geen qickfix voor puistjes. Zoals dermatoloog dr. Douglas Altchek ons al uitlegde is er een snelle en makkelijke oplossing om van je puistjes af te komen. De grootste tip die hij ons geeft is het probleem bij de kern aan te pakken. Hierdoor kan je voor eens en voor altijd korte mette maken met puistjes!

Artikel van dermatoloog dr. Douglas Altchek

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!