BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Puisten op voorhoofd, alles wat je moet weten - Activeskin

Puisten op voorhoofd, alles wat je moet weten

Puisten op voorhoofd zijn erg vervelend en kunnen daarnaast ook nog eens pijn doen. Puisten op het voorhoofd komen bij veel jongeren voor. De puisten worden ook wel jeugdpuistjes genoemd.

85% van de jongeren tussen de 12 en de 24 heeft last van acne. Acne is een verzamelnaam voor allerlei soorten puisten. Zowel mannen als vrouwen hebben beide last van deze huidaandoening.

Het ontstaan van puisten op voorhoofd kunnen erg verschillen van elkaar. Over het algemeen is wel te stellen dat de grote boosdoener van acne hormonen zijn.

Ontstaan puisten op voorhoofd

Puisten op het voorhoofd ontstaan altijd op de zelfde manier. Een puist ontstaat in de talgklieren van de huid. Talgklieren produceren talg voor de huid. De huid heeft talg nodig om de huid vet en gezond te houden.

Door hormonale veranderingen kunnen de talgklieren extreem veel talg produceren. Deze productie wordt vaak gestimuleerd door vrouwelijke en mannelijke hormonen. Lees alles over welke hormonen puisten veroorzaken!

Doordat de talgklier extreem veel talg gaat produceren wordt de huid erg vet. Opzich is met alleen een vette huid niks mis. Er ontstaat pas een puist op het moment dat de talgklier bedekt wordt.

Als de talgklier bedekt wordt door dode huid of vuil, dan ontstaat er een puist. De talg in de talgklier hoopt zich namelijk op na een verstopping, de talg kan nergens meer heen. De talgklier zwelt dan op en wordt groter.

wat is een Whitehead?

Doordat de talg nergens meer heen kan gaat de talg ontsteken. Dit wordt veroorzaakt door een huideigen acne bacterie. De talgklier stopt ondertussen niet met het produceren van talg.

Doordat de talgklier groter wordt belast de klier de huid. Hierdoor wordt de huid rood, de huid is geïrriteerd. Na maten van tijd komt er een wit kopje op het ontstaande bultje te zitten. Dit witte kopje is het ontstoken talg dat vast zit in de talgklier.

Puisten vormen zich altijd op deze manier. Als jij een vet voorhoofd hebt dan is dat een teken dat je talgklieren veel talg produceren. Lees hieronder hoe dat komt!

Oorzaken puisten op voorhoofd?

Puisten kunnen over het algemeen allerlei verschillende oorzaken hebben. Puisten ontstaan op het moment dat de talgklier overmatig veel talg gaat produceren. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben. De meest voorkomende redenen zijn:

 1. Hormonen (Lees hier alles over)
 2. Testosteron
 3. Zweten
 4. Scheren
 5. Stress en depressie
 6. Slechte algemene hygiëne
 7. Eiwitten
 8. Suiker
 9. Vies werk
 10. Slechte huidverzorgingsproducten
 11. Slechte voeding
 12. Erfelijkheid
 13. Medicatie
 14. Alcohol, roken of drugs
 15. Beschadigde huid door wrijving

Meestal ontstaan puisten op het voorhoofd door een combinatie van de bovengenoemde punten. Wil je meer weten over de oorzaken? Klik dan op een van de punten en je wordt doorverwezen naar een specifiek blog over de oorzaak!

Waarom komen puisten voor op het voorhoofd?

Het voorhoofd is de ideale plek voor puisten. Over het algemeen kan je ook stellen dat op het voorhoofd de meesten puisten voorkomen. Dit heeft een simpele reden, de T-zone.

De T-zone is een plek op je voorhoofd waar de meeste talgklieren zich bevinden. De T-zone bedenkt het voorhoofd, de neus, rond de mond en de kin. Op deze plekken krijg jij waarschijnlijk het meeste last van puisten!

Doordat er meer talgklieren zich op de T-zone bevinden is de kans ook groter dat je daar puisten krijgt. Een vettere T-zone is ook meet vatbaar voor puisten doordat er overmatig veel talg wordt geproduceerd. Check deze tips om de kans op puisten zo klein mogelijk te houden!

Puisten professioneel laten verwijderen

Puisten op voorhoofd zijn natuurlijk erg vervelend en je wil er zo snel mogelijk vanaf, maar wat is de beste manier? Puisten verwijderen kan op allerlei soorten manieren. Elke manier heeft zijn eigen bijwerkingen. Let dus altijd goed op welke manier bij jou past.

Puisten op voorhoofd verwijderen bij de huisarts

De huisarts kan je helpen met je puisten, maar dit is niet zonder risico. De voorgeschreven middelen die je krijgt van de huisarts zijn medische getest en dus ook “veilig”. Echter hebben deze middelen wel vaak nare bijwerkingen.

De huisarts kan je een crème voorschrijven of antibiotica. De huisarts begint altijd met een creme, meestal is dit benzoylperoxide. Deze creme helpt vaak wel maar richt daarnaast ook veel schade aan. De creme is namelijk extreem droog. Hierdoor gaat je huid trekken en de huid kan geïrriteerd raken. Lees voor gebruik alle effecten van de creme in dit artikel!

Naast creme kan je huisarts ook antibiotica voorschrijven. Hoe erg je acne ook is, daar is mee te leven. Als een pillen krijgt voor je acne wordt je hele hormoonhuishouden op ze kop gezet. Hormonen doen veel meer voor je lichaam dan alleen acne veroorzaken, let hier dus op. In dit artikel vind je alles over deze antibiotica.

Puisten op voorhoofd verwijderen door een dermatoloog

Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten. De dermatoloog weet dus absoluut raad met de acne problemen waar jij tegenaan loopt. Als je acne echt onhandelbaar is en je hebt alles geprobeerd, dan kan je een dermatoloog bezoeken.

Een dermatoloog schrijft je waarschijnlijk een bepaalde vorm van antibiotica voor. Dit komt doordat puisten op het voorhoofd meestal veroorzaakt worden door hormonen. Vind hier en dermatoloog in de buurt!

Puisten op voorhoofd verwijderen door een schoonheidsspecialist

Een goede schoonheidsspecialist zal ook je puisten op het voorhoofd kunnen verwijderen. De schoonheidssalon gebruikt meestal een bepaald soort behandeling. Deze behandelingen bestaan bijna altijd uit een soort van scrub en verdere verzorging.

Daarnaast kunnen schoonheidsspecialisten ook puisten uitknijpen door middel van een naald. Het uitknijpen van puisten met een naald is vaak erg effectief. Lees hier hoe je dit ook thuis kunt doen!

Knijp nooit zelf je puisten uit

Puistjes uitknijpen is over het algemeen geen goed idee. Dit komt doordat bij het uitknijpen van een puistje de huid als het waren barst. Het witte pus zit namelijk vast in de opgezwollen porie onder de huid.

De porie is meestal bedenkt door vuil of dode huidcellen. Als je je puistje uitknijpt schuurt de porie een stukje uit en ontstaat er een open wondje. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijk de huid binnen gaan, er kan dan weer een puistje ontstaan. Ook heeft een wondje veel meer tijd nodig om te helen dan een normaal puistjes. Hierdoor heb je vaak langer last van een rood plekje.

Als je puisten wilt uitknijpen raadpleeg dan een dermatoloog of gebruik een goede naald!

Voorkom puisten op voorhoofd

Het voorkomen van puisten is veel gemakkelijker dan ze genezen. Met deze 5 tips maak jij de kans op puisten erg klein. Check hieronder de tips!

TIP 1. WATER DRINKEN

Waterdrinken is sowieso belangrijk. Water is essentieel voor kern processen in het lichaam zoals: spierherstel, brein functionaliteit, vet verbranding en het verbeteren van de huid.

Water verbetert je huid doordat het je huid hydrateert en gifstoffen verwijdert van de huid. Daarnaast kan water je huid minder vet maken. Water drinken voorkomt dus dat je puisten krijgt!

TIP 2. GOED HUIDVERZORGING

Het verzorgen van je huid is belangrijk om puisten te voorkomen. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat eigenlijk maar uit 3 goede producten.

Het basis product is altijd een goede face wash. Een goede face wash verwijdert overtollig talg en viezigheid op de huid. Daarnaast laat het de huid schoon en glad achter zonder dat de huid daarna begint te trekken.

Het volgende product is een exfoliant. Een exfoliant verwijdert de dode huidlaag van je gezicht. Hierdoor voorkom je dat je poriën verstopt raken, verstopte poriën worden uiteindelijk puisten. Gebruik altijd een BHA of een AHA exfoliant, afhankelijk van je huidtype.

Het laatste product is een dagcrème. Een dagcrème verbetert de huid overdag en beschermt de huid tegen de zon. Daarnaast voorkomt een dagcrème dat de huid vettig wordt tijdens de dag. Een goede huidverzorging voorkomt dus puisten!

Beste exfoliant voor mannen

TIP 3. VERVANG JE KUSSENSLOOP EN HANDDOEKEN

Een juiste hygiëne is belangrijk om puist te voorkomen. Zo is het tijdig vervangen van je kussensloop echt key om puisten te voorkomen. Je kussensloop is de ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen. Vervang daarom je kussensloop om de twee dagen. Voor handdoeken geld dit ook. De juiste hygiëne voorkomt puisten!

TIP 4. WAS JE GEZICHT ELKE DAG

Was je gezicht minimaal elke ochtend als je opstaat en elke avond voordat je gaat slapen. Was je gezicht dan met een goede face wash en een schonen washand. Daarnaast is het belangrijk dat je na een training zo snel mogelijk je gezicht wast. Vooral na een training is je gezicht vies door bacteriën en overtollig talg. Was je gezicht en voorkom puisten!

TIP 5. BLIJF ERVAN AF!

Heb je al puisten? Blijf er dan vanaf! Het uitknijpen van een puist doet meer kwaad dan goed. Op het moment dat je een puist uitknijpt scheur je de huid en de porie open.

Het pus en de bacteriën van de geïrriteerde talgklier komen dan naar buiten zetten. Hierdoor ontstaat er een wondje dat langer de tijd nodig heeft om te helen. Daarnaast kunnen de bacteriën uit het ene puist de andere weer infecteren, hierdoor ontstaan er alleen nog maar meer puisten.

Het is daarom belangrijk dat je je puist nooit uitknijpt. Puisten gaan vanzelf weg, heb geduld. Blijf van je bestaande puisten af om meer puisten te voorkomen!

Conclusie

Puisten op het voorhoofd zijn vervelend en je wil er snel vanaf. Wel is het zo dat puisten op het voorhoofd zijn makkelijk te voorkomen dan te genezen. Voordat je veel geld gaat uitgeven aan dure behandelingen moet je eerst je basis skincare routine op oorden hebben.

Een basis skincare routine begint bij een goede face wash. Activeskin heeft een face wash ontwikkeld die speciaal geschikt is voor de huid van de moderne man. Onze face wash verwijdert de overtollige olie van de huid en laat de huid fris achter. Daarnaast beschikt de face wash over een milde exfoliërende werking. Hierdoor verkleinen je poriën en heb je minder last van een vette huid!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!