BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Acne op rug, zo kom je er het beste vanaf - Activeskin

Acne op rug, zo kom je er het beste vanaf

Het is een veel voorkomend probleem, acne op rug. Acne op de rug komt bij veel mensen voor in vrijwel alle leeftijdscategorieën. De Acne ontstaat doordat de talg poriën van de rug verstopt raken en opzwellen. Hierdoor ontstaan allerlei puistjes, zowel groot als klein.

Acne op rug kan heel vervelend zijn. Gelukkig kan je deze form van acne goed bedekken met kleding. Echter is deze form van acne vrij vaak erg gevoelig en pijnlijk. De acne op de rug kan een beperkende factor zijn in iemands leven.

Al met al is acne op rug heel erg vervelend en je wilt hier zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel leg ik je uit hoe acne op rug ontstaat en hoe je hier het beste vanaf kan komen!

Hoe ontstaat acne op rug?

Acne op rug ontstaat op het moment dat de talg poriën van de huid verstopt raken. Deze verstopping kan komen door vuil of dode huidcellen. Meestal is het zo dat dode huidcellen in combinatie met opgedroogd talg de porie bedekken.

Als de porie bedekt wordt kan het talg wat zich nog in de porie bevind nergens heen. Daarnaast blijft de talgklier meer talg produceren. Er komt alleen maar meer talg in de porie te zitten, hierdoor zwelt de porie op. De porie raakt vervolgens ontstoken door het talg. De opgezwollen porie kleurt rood en er ontstaat een wit kopje. Zo ontstaat dus puistjes! In dit artikel van Activeskin leg ik je uit hoe puistjes op je gezicht ontstaan.

De acne op de rug is vaak wel een stuk groter en pijnlijker dan acne op je gezicht. Dit komt omdat de poriën op de rug een stuk groter zijn dan die op je gezicht. Als deze poriën opzwellen zijn ze dus letterlijk ook groter. Door de druk die ontstaat in de porie wordt de huid extra gevoelig en pijnlijk!

Dit proces kan eigenlijk bij iedereen gebeuren. Echter heeft de ene veel meer last van acne op zijn rug dan de ander. Dit komt omdat er een aantal factoren zijn die de acne stimuleren. Hieronder de meest stimuleerden factoren:

  • Acne bacterie
  • Strakke sportkleding
  • Zweet
  • Grote poriën
  • Hormonen

Hieronder zal ik verder ingaan op de verschillende oorzaken van acne.

Acne op rug

Acne op rug door acne bacterie

De Acne bacterie is een bacterie die de porie kan infecteren waardoor deze geïrriteerd raakt en opzwelt. Deze bacterie leeft op talg en zorgt ervoor dat het talg zich ophoopt in de poriën. Als vervolgens de porie bedekt raakt, ontstaat er een puistje. Lees alles over deze bacterie in dit artikel van Paula’s Choice!

Acne op rug door sporten

Inderdaad, ook sporten kan acne op de rug veroorzaken. Ten eerste zweet je tijdens het sporten erg veel. Hierdoor wordt het talg wat op de huid ligt vloeibaar. Vloeibaar talg loopt vervolgens veel makkelijker terug de porie in. Het teruggelopen talg neemt vervolgens bacteriën mee en deze laten te porie ontsteken. Hierdoor ontstaan puistjes!

Daarnaast speelt strakke sportkleding ook een grote rol. Dit komt doordat de strakke sportkleding schuurt tegen de huid van de rug. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en in de huid gevoeliger voor infecties.

Strakke sportkleding in combinatie met zweet is dus een succesformule voor het ontstaan van puistjes op je rug. Lees in dit artikel van Activeskin alles over de invloed van sportten op je huid!

Acne door sporten

Acne op rug door hormonen

Hormonen zijn de nummer 1 oorzaak van een overmatige talgproductie. Onthoud altijd dat acne een huidaandoening is dat van binnenuit gestimuleerd wordt. Je huid is een soort van spiegel van je innerlijke gezondheid. Heb je veel last van acne en puistjes, dan komt dit altijd van binnenuit.

Hormonen spelen op de huid een essentiële rol. Voornamelijk testosteron heeft een grote invloed op de huid, ook bij vrouwen. Testosteron stimuleert namelijk de talgproductie van de huid. Hoe meer testosteron je hebt, hoe meer talg je produceert, hoe vetter je huid is.

Ook heeft testosteron invloed op de grote van je poriën. Als je meer testosteron hebt worden je poriën ook groter. Hoe groter je poriën zijn, hoe makkelijkere ze verstopt raken!

Wil je meer lezen over hormonen en de invloed daarvan op de huid? Check dat dit artikel van Eucerin!

Beste manier om acne op rug te behandelen

Acne op rug kan je op een aantal verschillende manieren behandelen. Het is belangrijk dat je een behandeling kiest die het beste bij jou acne past. Heb je bijvoorbeeld lichte vorm van acne, dan is de acne vaak vrij makkelijk te behandelen. Als je echter een zwaardere form van acne hebt is het behandelen moeilijker. Hieronder staan de beste manieren om de acne op je rug te behandelen!

Zelf acne op rug behandelen

Je kunt vrij gemakkelijk zelf acne op de rug behandelen. Vaak is het grootste probleem dat je er zelf niet goed bij kan. Gelukkig zijn daar handige manieren voor om dit zelf te kunnen doen.

Het belangrijkste is dat je de dode huidcellen van je huid verwijdert. Dit kan je doet door middel van een scrub of gebruik te maken van de Activeskin Face Wash. Het gunstige van de face wash is dat je deze zowel voor je rug als voor je gezicht kan gebruiken. Ik raad scrubs voor je gezicht altijd af, dit komt omdat scrubs meer kapot maken dan dat je lief is. Echter is een goede bodyscrub ideaal voor het behandelen van de acne. Check in dit artikel van Jan welke bodyscrub bij jou past.

Uiteraard kan je ook een scrub handschoen gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen. Kies hierbij altijd voor een milde scrub handdoek. Te hard scrubben beschadigt de huid namelijk, hierdoor raakt de huid geïrriteerd! Check dit artikel van Elle voor de beste tips omtrent scrubben met en scrubhandschoen.

Medische behandeling

Is de acne op je rug zo heftig of hindert het je in je dagelijks leven. Dan is een medische behandeling goed om te overwegen. Medische behandelingen zijn vaak effectiever dan zelf je acne behandelen. Echter hangen er aan medische behandelingen vaak ook veel negatieve bijwerkingen. Het is essentieel dat je deze bijwerkingen goed overweegt!

De meest voorkomende medische behandelingen bestaan uit crèmes die de huid uitdrogen. Hierdoor is de kans dat er minder puistjes ontstaan een stuk groter. Als crèmes niet werken worden er vaak pillen ingezet. De werking van deze pillen varieert. Meestal zorgen ze ervoor dat de talgproductie van binnenuit wordt geremd. Lees in dit artikel van thuisarts alles over medische behandelingen!

acne medische behandelen

Conclusie

We kunnen concluderen dan acne op de rug geen prettige aandoeding is. Veel mensen ondervinden dagelijkse hindering door de acne op de rug. Echter is deze acne redelijk makkelijk te behandelen, makkelijker dan acne op het gezicht!

Heb je ook last van acne op je gezicht? Check dat dit artikel waarin ik je alles uitleg over hoe acne op je gezicht ontstaat!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!